Kennisbank

Als ICT-bedrijf steek je veel tijd en expertise in het bouwen van websites en digitale oplossingen. Maar wat als de klant na oplevering niet betaalt? Sta je dan met lege handen, of heb je juridische middelen om alsnog betaald te krijgen?

Helaas komt wanbetaling vaker voor dan je zou denken. Klanten gebruiken de website, maar laten facturen openstaan of beweren dat ze “niet tevreden” zijn. Gelukkig zijn er manieren om je rechten te beschermen en juridische stappen te ondernemen. In dit artikel leg ik uit wat je als ICT-bedrijf kunt doen.

Intellectueel eigendomsrecht: Wie is de eigenaar van de website?

Een van de belangrijkste juridische uitgangspunten is het intellectueel eigendomsrecht. Tenzij anders overeengekomen, blijft de maker van een website (het ICT-bedrijf) de rechthebbende op de broncode, het ontwerp en andere creatieve elementen. De opdrachtgever krijgt dan alleen een gebruiksrecht voor de website. Dit betekent:

  • Je kunt het intellectueel eigendomsrecht expliciet in je algemene voorwaarden opnemen om je positie te versterken. Ook een voorwaarde van betaling in een licentieovereenkomst, op straffe van verval van die licentie, eventueel kan je mogelijk het gebruik beperken, blokkeren of intrekken totdat de betaling is voldaan.

Belangrijke tip: Zorg dat je in de overeenkomst duidelijke afspraken maakt over het intellectueel eigendomsrecht en de licentie. Dit voorkomt discussies achteraf.

Kun je de website offline halen als de klant niet betaalt?

In principe ben je vrij in de keuze hoe je wil opschorten, maar je moet daarbij wel altijd rekening houden met de redelijke belangen van de klant en de hoogte van de wanbetaling.

De toegang tijdelijk blokkeren totdat de betaling binnen is.
Een melding plaatsen op de website dat de site offline is vanwege een betalingsachterstand.
De hosting beëindigen (maar let op: je moet de klant wel een redelijke termijn geven om alsnog te betalen).

Let op: Opschorten is niet zonder risico: als achteraf blijkt dat dit niet terecht was, moet je een schadevergoeding betalen. Het is slim om in de algemene voorwaarden te regelen wat opschorten bij jou betekent en om juridische advies in te winnen over de belangenafweging.

Wat als de klant beweert dat de website niet goed is?

Soms proberen klanten onder een betaling uit te komen door te zeggen dat ze “niet tevreden” zijn met de geleverde website. Dit werkt echter niet zomaar.

  • Kwaliteitseisen moeten vooraf zijn vastgelegd. Was er een duidelijke opdrachtbeschrijving? Zo ja, dan moet de klant aantonen dat je niet hebt geleverd wat afgesproken was.
  • Jij hebt recht op betaling voor verrichte werkzaamheden. Zelfs als een klant afziet van verdere ontwikkeling, mag jij een vergoeding vragen.

Tip: Neem in je algemene voorwaarden op dat klachten binnen een bepaalde termijn na oplevering gemeld moeten worden en een vergoeding voor de verrichte werkzaamheden.

Hoe krijg je alsnog betaald? Juridische stappen

Als een klant blijft weigeren te betalen, kun je deze stappen nemen:

  1. Stuur een herinnering en rekeningoverzicht. Geef een duidelijke betalingstermijn (bijvoorbeeld 7 of 14 dagen).
  2. Schakel een incassobureau in. Dit kan vaak al bij een relatief klein openstaand bedrag.
  3. Dreig met juridische stappen. Je hebt nu echt alles geprobeerd. Komt de klant met juridische argumenten waarom die niet wil betalen? Schakel dan zelf juridische hulp in. Een aangetekende brief van een advocaat kan klanten vaak alsnog laten betalen.
  4. Start een gerechtelijke procedure. Voor alle vorderingen (geen maximum bedrag)

Let op: In veel gevallen kun je ook rente en buitengerechtelijke incassokosten verhalen op de klant. Dit is wettelijk vastgelegd.

Hoe voorkom je wanbetaling?

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je je juridische positie vooraf goed regelt:

Werk met duidelijke contracten waarin staat dat het intellectueel eigendomsrecht en licentie pas overgaat na volledige betaling.
Vraag een aanbetaling. Bijvoorbeeld 30-50% vooraf en de rest bij oplevering.
Houd controle over hosting en domeinnaam. Als jij de toegang hebt, sta je sterker bij betalingsproblemen.
Gebruik algemene voorwaarden waarin staat wat er gebeurt bij wanbetaling.

Laat je juridisch adviseren!

Werk jij in de ICT en loop je tegen wanbetaling aan? Of wil je voorkomen dat je in deze situatie belandt? Neem contact met ons op via 088-2342000 om je rechten goed vast te leggen of te gebruiken.

#ICT #juridischadvies #webdevelopment #wanbetaling #intellectueeleigendom #incasso #contracten #zakendoen #ondernemerschap