Kennisbank

Een huurovereenkomst voor een (art. 7:290 BW-)bedrijfsruimte beëindigen is niet altijd eenvoudig. Zeker wanneer de huurder niet vrijwillig vertrekt, komt het aan op de juiste (wettelijke opzeg)gronden en een zorgvuldige onderbouwing. Eén van de wettelijk toegestane opzeggingsgronden is dringend eigen gebruik, maar wat betekent dat precies? En hoe toon je aan dat het echt dringend is?

We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij:

Dringend eigen gebruik: de wettelijke basis

Volgens artikel 7:296 lid 1 sub b BW mag een verhuurder een huurovereenkomst voor (290-)bedrijfsruimte (winkelruimte, horeca, etc.) opzeggen als hij het gehuurde dringend nodig heeft voor duurzaam eigen gebruik. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zelf een winkel of horecazaak willen exploiteren in het pand;
  • Sloop en herbouw (renovatie) met een eigen exploitatieplan dat anders zonder het beëindigen van de huur niet mogelijk is;
  • Herontwikkeling waarbij de verhuurder het pand nodig heeft voor eigen bedrijfsvoering.

Het gaat dus niet om ‘eventuele plannen’ of rendementsoverwegingen, maar om concrete, goed onderbouwde noodzaak.

Wat is ‘dringend’?

De verhuurder moet aannemelijk maken dat hij/zij het verhuurde dringend nodig heeft om het persoonlijk in duurzaam gebruik te nemen. Dit betekent dat het voorgenomen persoonlijk gebruik van het verhuurde voor verhuurder van wezenlijk belang moet zijn. De vraag of de verhuurder het verhuurde dringend nodig heeft, moet worden beantwoord aan de hand van alle omstandigheden van het geval.

Let op: opzegging is niet zomaar beëindiging

De verhuurder moet opzeggen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn, en de huurder moet instemmen met de beëindiging. Doet de huurder dat niet, dan moet de verhuurder naar de rechter om beëindiging af te dwingen. De rechter zal voorts toetsen of aan alle criteria is voldaan.

Tot slot: goed voorbereid is écht het halve werk

Wil je een bedrijfsruimte kunnen opzeggen vanwege dringend eigen gebruik? Zorg dan dat je ruim van tevoren juridisch advies inwint, je plannen concreet en gedocumenteerd zijn, en de communicatie richting huurder helder en zorgvuldig verloopt. Zo voorkom je onnodige procedures én discussie over je intenties. Hulp hierbij nodig? Neem dan contact met ons op.

#Huurrecht #Bedrijfsruimte #DringendEigenGebruik #OpzeggingHuur #Vastgoedrecht #Huurovereenkomst #Rechtspraktijk #Vastgoedadvies #Ondernemersrecht #JuridischInzicht