Kennisbank

Wat mag, wat moet en wat werkt?

Bijna elke ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: een klant die niet betaalt. Of het nu gaat om een vergeten factuur of een structurele wanbetaler, het innen van vorderingen vraagt om een juridisch zorgvuldige aanpak. In dit artikel lees je hoe je een incassotraject juridisch correct én strategisch sterk opzet, inclusief een praktijkvoorbeeld en aandachtspunten.

Juridisch kader: wanneer is een vordering opeisbaar?

Een vordering is juridisch opeisbaar zodra de betalingstermijn is verstreken, mits de betalingstermijn duidelijk op de factuur is vermeld. De vordering kan anders juridisch opeisbaar worden middels een ingebrekestelling.

Let op: het is niet direct mogelijk om wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten te vorderen. Daarvoor is een correct aanmaning nodig. Voor consumenten geldt een zogenaamde “14-dagenbrief”.

Te laat met aanmanen = geld kwijt?

Een zzp’er in de ICT-sector levert een website aan een klant, inclusief duidelijke factuur en betalingstermijn van 14 dagen. Na 6 weken is nog steeds niet betaald. Hij stuurt direct een sommatie met incassokosten. De klant weigert te betalen en stelt: “ik ben consument, ik heb nooit een 14-dagenbrief ontvangen.”

De rechter wijst de vordering op hoofdsom toe, maar de incassokosten worden afgewezen: de vereiste aanmaning ontbrak. Een dure les, die met één correcte aanmaning voorkomen had kunnen worden.

Algemene voorwaarden

Via algemene voorwaarden is het mogelijk om afspraken te maken over wanbetaling. Denk aan de hoogte van de rente. Contractuele rente wordt overeengekomen en zal hoger zijn dan de normale wettelijke rente of de wettelijke handelsrente. Indien u contractuele rente in rekening brengt bij een consument dan kan de rechter oordelen dat het rente beding oneerlijk is en daarom buiten toepassing blijft. Contractsvrijheid is dus tot een bepaalde hoogte.

Van minnelijk naar gerechtelijk: stappenplan

Een incassotraject verloopt idealiter via deze stappen:

  • Eerste herinnering: kort en zakelijk, zonder juridische termen.
  • Inschakeling incassopartij of advocaat: voor formele sommatie en strategische afweging.
  • Aanmaning/14-dagenbrief: wettelijk verplichte brief met juiste formulering (voor consumenten!).
  • Eventueel het bewerkstelligen van een betalingsregeling.
  • Gerechtelijke procedure: bij het uitblijven van een betaling of betalingsregeling.
  • Executie via deurwaarder: als er een vonnis ligt en betaling alsnog uitblijft.

Let op: een goed opgebouwd dossier is essentieel. Bewaar correspondentie, algemene voorwaarden, ondertekende opdrachten en betaalafspraken.

Veelgemaakte fouten bij incasso

  • Geen duidelijke afspraken over betalingstermijnen.
  • Geen 14-dagenbrief bij consumenten.
  • Te lang wachten, waardoor verjaring dreigt (meestal na 5 jaar).
  • Algemene voorwaarden die niet correct zijn overeengekomen.

Conclusie: juridische scherpte voorkomt verlies

Incasso is meer dan herinneren en aanmanen, het is een juridisch traject dat vraagt om precisie. Wie dat traject goed inricht, verhoogt de kans op betaling en voorkomt verlies van rente en kosten. Zorg dat je weet wat je rechten zijn, en vooral: wanneer je die op de juiste manier kunt uitoefenen.

Heb je te maken met openstaande facturen, wanbetalers of een incassodossier dat vastloopt? Wij bieden binnen ons Rechtshulp Compleet Abonnement:

  • controle van je aanmaningsbrieven en (algemene) voorwaarden;
  • daadwerkelijk ondersteuning in het incassotraject (zowel schriftelijk als telefonisch);
  • advies over minnelijk versus gerechtelijk incasseren;
  • procesvertegenwoordiging bij de kantonrechter.

Voorkom onnodig verlies, laat uw incassobeleid juridisch doorlichten en versterken. Neem contact op voor een vrijblijvende eerste beoordeling van uw proces.

#incasso #juridischadvies #wanbetaling #debiteurenbeheer #algemenevoorwaarden #ondernemersadvies