Kennisbank

Short stay verhuur ziet men in de praktijk vaak terug bij het tijdelijk verhuren van woonruimte aan bijvoorbeeld toeristen, expats of studenten. Short stay verhuur is juridisch te kwalificeren als huur “naar zijn aard van korte duur” zoals bedoeld in artikel 7:232 lid 2 BW. In dat geval geldt er voor de huur geen huurbescherming. Volgens de wetgever dient het dan te gaan om gevallen waarin voor iedereen duidelijk is dat er geen sprake kan en mag zijn van een beroep op huurbescherming, zoals bijvoorbeeld vakantiewoningen, hotel- en pensionverblijven of wisselwoningen. Uiteindelijk is het aan de rechter om van geval tot geval te beoordelen of het om een overeenkomst gaat welke slechts een gebruik van de woonruimte betreft dat naar zijn aard van korte duur is. Relevante criteria zijn () de aard van de woning, (ii) de aard van het gebruik van de woning, (iii) de bedoeling van partijen bij de overeenkomst, (iv) de effectuering daarvan en (v) de duur van het gebruik. Ook de hoedanigheid van huurder en de onderlinge samenhang van de hiervoor genoemde aspecten kunnen van belang zijn. In de rechtspraak wordt het criterium “naar zijn aard van korte duur” terughoudend toegepast.

Sinds de Wet vaste huurcontracten in werking is getreden (waarbij een vast huurcontract weer de norm is), lijkt het gebruik van short stay contracten voor verhuurders in populariteit toe te nemen. Tegelijkertijd brengt het verhuren op basis van short stay (aanzienlijke) juridische risico’s met zich mee, zeker als de huurder aanspraak maakt op huurbescherming.

Uitspraak Rechtbank Amsterdam

Recent heeft de Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2025:1427) een belangrijke uitspraak gedaan over short stay verhuur. In deze zaak werd een gemeubileerde kamer voor minimaal 2 tot maximaal 5 maanden verhuurd aan een buitenlandse student. Er was een (all-in) huurprijs overeengekomen van € 1.500,- per maand. De verhuurder ging ervan uit dat het hier ging om ‘huur naar aard van korte duur’, zoals bedoeld in artikel 7:232 lid 2 BW, en dat de huurder daarom geen huurbescherming genoot. Maar de rechtbank oordeelde anders. De verhuursituatie werd feitelijk niet anders gezien dan het verhuren van andere kamers die veelal aan studenten worden verhuurd en die als reguliere huur van onzelfstandige woonruimte moeten worden aangemerkt waarop de huurbeschermingsregels van toepassing zijn. Over de huurperiode oordeelde de rechter dat (maximaal) 5 maanden weliswaar kort is, maar dat dit niet betekent dat per definitie sprake is van gebruik van woonruimte dat naar aard slechts van korte duur is. De slotsom was dan ook dat in dit geval niet gesproken kon worden van huur dat een gebruik betreft dat naar zijn aard slechts van korte duur is in de zin van artikel 7:232 lid 2 BW.

Wat betekent dit voor verhuurders?

De uitspraak benadrukt dat short stay verhuur zeker niet zomaar onder de uitzondering van huur “naar zijn aard van korte duur” valt. Dit betekent dat verhuurders goed en kritisch moeten nagaan of hun short stay aanbod daadwerkelijk aan de voorwaarden voldoet om te voorkomen dat een tijdelijke huurder aanspraak maakt op huurbescherming inclusief huurprijsbescherming.

Waar dient u als verhuurder o.a. op te letten?

  • Wet vaste huurcontracten: sinds de invoering van deze wet (per 1 juli 2024) is het complexer geworden om nog tijdelijke huurcontracten aan te bieden zonder (aanzienlijke) risico’s.
  • Huurbescherming: een huurder kan in bepaalde gevallen aanspraak maken op huurbescherming (inclusief huurprijsbescherming), ook bij een tijdelijk huurcontract. Er kan zelfs sprake zijn van de situatie dat huurder een contract voor onbepaalde tijd (vast contract) kan claimen.
  • Vergunningen / gemeentelijke regels: gemeenten kunnen strikte voorwaarden aan short stay verhuur stellen, zoals vergunningen en maximale verhuurperiodes of er kan een verbod gelden voor short stay verhuur.

Keizersgracht Ray Advocaten helpt u graag verder

Het blijft echter mogelijk om uw woning voor korte duur te verhuren zoals bedoeld in artikel 7:232 lid 2 BW, mits dit goed wordt onderbouwd en voldaan is/wordt aan de wettelijke criteria. Het is belangrijk om per geval kritisch te beoordelen of uw situatie aan de voorwaarden voldoet. Wilt u weten of uw short stay verhuur voldoet aan de laatste juridische eisen? Of loopt u tegen problemen aan met een huurder? Ons advocatenkantoor staat voor u klaar met deskundig juridisch advies. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via info@keizersgrachtray.nl of bel 088-2342000.

#shortstayverhuur #huurrecht #vastgoedrecht #wetvastehuurcontracten #huurbescherming #tijdelijkeverhuur #juridischadvies #verhuurdersrecht #rechtspraakhuurrecht #gemeentelijkebeleid #verhuuradvies